گردشگری به نام «حافظ»، در دل «گردشگری ادبی»

(۰۳ آبان ۱۳۹۱)

برگزاری میراث فرهنگی‌ ـ گردشگری ـ 20 مهر ماه روز بزرگداشت حافظ این شاعر بزرگ ایرانی است. شاعری که با اشعار خود جایگاه ویژه‌ای در ادبیات فارسی به خود اختصاص داده‌است. اما، این جایگاه تا چه اندازه توانسته نام و نشان ایران و ایرانی را در میان سایر ملل تثبیت کند؟

 
به گزارش CHN کشورهای مختلف با استفاده از نام و نشان مشاهیر، شعرا و داستان نویسان خود و با بهره بردن از شهر،‌ دیار و کاشانه آنها در صدد طراحی گردشگری به نام آن صاحب نام برآمدند و مسیر گردشگری برای آن تعریف کرده‌اند. از این نوع گردشگری به نام "گردشگری ادبی" نام برده می‌شود. شاخه‌ای از گردشگری که جای آن در حوزه گردشگری ایران خالی است.
 
چندی پیش خبرهایی از برگزاری همایش بین‌المللی «گردشگری ادبی» منتشر شد که قرار بود در مهر ماه سال جاری برگزار شود. به رقم استقبال سازمان جهانی جهانگردی از این همایش، برگزاری این همایش به دلیل نبود حمایت در داخل کشور و نبود همکاری برخی از دستگاه‌ها با برگزار کنندگان به تعویق افتاد تا شاید اوخر آذرماه برگزار شود.
 
"اسماعیل قادری" عضو هیات علمی دانشگاه علوم تحقیقات با اشاره به فرهنگ غنی ادبی و مشاهیر این حوزه در ایران گفت: «با توجه به آنکه "گردشگری ادبی"  در ایران از پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر برخوردار است و سطح تقاضا در بخش بین‌الملل نیز بسیار زیاد است می‌توان با انجام مطالعات علمی و شناخت کامل این حوزه، مسیرهای ویژه‌ای برای «گردشگری ادبی» تعریف کرد. هدف از برگزاری همایش «گردشگری ادبی» نیز احیای این نوع از جاذبه‌ها در حوزه گردشگری است.»
 
وی درخصوص گردشگری به نام "حافظ" اظهار کرد: «برای حافظ نمی‌توان مسیر گردشگری خاصی تعریف کرد چراکه حافظ اهل سفر نبود. در این میان باید تاکید کرد که چرا تنها یک گردشگری را به یک شاعر مانند "حافظ" اختصاص دهیم؟ چرا نگوییم سعدی یا فردوسی و مولانا؟ خیام و عطار نیز سفرهای بسیار داشتند و برای هرکدام از این شاعران و فیلسوفان می‌توان مسیر گردشگری تعریف کرد و به بهانه روز تولد و روز بزرگداشت آنها این مسیرها را معرفی و در صدد جذب گردشگر برآمد.»
 
به گفته وی، گردشگری ادبی یکی از پتانسیل‌هایی است که می‌توان با توجه و رونق آن گردشگران بسیاری را جذب کرد. این درحالی است که در حال حاضر گردشگری تحت عنوان "گردشگری ادبی" در ایران نداریم.
 
به گزارش CHN، در حال حاضر گردشگری ادبی در بسیاری از شهرهای جهان رونق پیدا کرده است. در شهر «پراگ»، زادگاه کافکا مسیرهایی برای گردشگری ادبی تعریف شده است و مردم زیادی از میدان‌ها و کافه‌های محل گذر و استراحت این نویسنده دیدن می‌کنند. در شهر «برلین» نیز یادمان‌های موتزارت، بتهوون و آرامگاه‌های مشاهیر، نویسندگان و موزیسین‌ها پر از گردشگر است.
 
این استاد دانشگاه با اشاره به تورهایی که دفاتر خدمات مسافرتی تحت عنوان "گردشگری ادبی" برگزار می‌کنند گفت: «تعریف مسیر برای "گردشگری ادبی" نیازمند انجام تحقیقات علمی، تعریف مفاهیم پایه‌ای و احیای هویت تاریخی است. این درحالی است که بسیاری از دفاتر مسافرتی و فعالان حوزه گردشگری در بیشتر مواقع تنها با شنیدن یک نام در صدد عملیاتی کردن و تقلید از آن بر می‌آیند بدون آنکه پروسه علمی را طی کرده باشند. این روند به توسعه «گردشگری ادبی» آسیب خواهد رساند.»
 
قادری معتقد است: «تعریف مسیرهای «گردشگری ادبی» مهارت خاصی می‌خواهد که باید به صورت علمی تعریف شوند. تحقق این مهم نیازمند آموزش، بازسازی و نمایش برخی تصاویر برای احیای هویت تاریخی این نوع گردشگری دارد. اگر حمایت‌های لازم انجام شود می‌توان ظرف 2 سال آینده مسیرهای ویژه «گردشگری ادبی» را تعریف و در اختیار دفاتر خدمات مسافرتی قرار داد.»


 

 
English | صفحه اصلی | درباره ما | اخبار | ثبت نام در همایش | تماس با ما